
Diep Diep Zwart speelt zich af in de schaduw van een koning. In het duister en op de tast is elk personage op zoek naar liefde in een wereld vol haat. De alleenheid en liefdeloosheid brengt hen ook in het vaarwater van een politiek van haat. Want als je geen manier vindt om te houden van je dochter of je vader? Hoe kan je dan houden van je medemens? In Diep Diep Zwart zoekt De Figuranten de thema’s van Shakespeares King Lear op en kleurt die met de huidige staat van de wereld. Toch is het niet hopeloos. In elk van de personages wakkert een onuitgesproken verlangen naar connectie en begrip.
De Figuranten brengt de troonzaal van King Lear naar Menen. Diep Diep Zwart speelt zich af in de schaduw van een koning. De schaduw van een vader. In het duister en op de tast is elk personage op zoek naar liefde. Een dochter die vol haat zit. Een Zot die altijd tweede viool speelt. En King Lear met een hoofd dat weigert stil te staan.
De performance is doordrenkt van een diepe eenzaamheid. Een diep verlangen naar en een nog diepere angst voor de liefde. In het duister, in het hart van het stuk, zit een vraag die geen van hen over de lippen krijgt: kan je echt van mij houden?
Spelspelers Open Atelier De FigurantenScript & RegieHein MortierMuziekGillis SacréScenografiePablo FontdevillaKostuumsBarbara De LaereCoachingInne GorisPremièreDecember 2025BoekingenVanaf Decermber 2025
Een man en een vrouw vragen zich af of ze een kind willen. Op zoek naar een antwoord, verbeelden ze zich het leven van het kind in verschillende omgevingen. Ze fantaseren utopische taferelen en onfeilbare goden. Maar in de schaduw van de paradijselijke wereld schuilen monsters, duivels en demonen. Man en vrouw gaan zo op in hun fantasie dat ze zich erin dreigen te verliezen.
In Zucco verliezen veertien personages zich in een gedachtenspel dat draait rond de vraag: Zou ik het kunnen, iemand vermoorden? En als ik het kan, zou ik het dan ook echt doen? Ze speculeren, kibbelen en laten zich meeslepen door hun fantasie, tot ze al hun menselijkheid verliezen.
In Calling You doen de personages een appèl op hun schepper en vragen om liefde. Wordt er gehoor gegeven aan de oproep? Wat gebeurt er als dat niet zo is? Worden we dan allemaal een monster of blijft er nog genoeg van onze menselijke kant over? De Figuranten onderzoekt het nature-nurturedebat en vindt daarvoor inspiratie in twee romans: Frankenstein van Mary Shelley en Cadáver Exquisito van Agustina Bazterrica.