BLENDER

Wat is Blender?

BLENDER is een bovenlokale samenwerking tussen 5 theaterwerkplaatsen voor jongeren: LARF!TINTKAAIMANMOB en De Figuranten. Vijf jonge theatermakers krijgen in vijf weekends de kans om hun artistiek onderzoek en hun artistieke methode te delen met elkaar en met 23 jonge spelers. In kleine groepen graven ze dieper en zoeken ze hun eigen perspectief op het aangeboden thema. Zo voeden alle deelnemers hun eigen artistieke ontwikkeling.

Met BLENDER willen we:

  • jongeren een platform bieden
  • • ontmoeting en uitwisseling bevorderen
  • jonge makers ontwikkelingsruimte en zuurstof geven
  • elkaar als theaterwerkplaatsen inspireren
  • jongerentheater in Vlaanderen een breder draagvlak geven

5 Blender weekends

De 5 theaterwerkplaatsen voor jongeren organiseren elk één BLENDER-weekend doorheen het schooljaar, waarop alle jongeren en makers samen rond één thema werken en artistieke ideeën uitwisselen met elkaar.

In juli werken we vier dagen lang naar een presentatiemoment toe met het artistiek onderzoek van het hele jaar als voedingsbodem. Het resultaat is onvoorspelbaar, want iedereen bepaalt mee het organische groeiproces. Elk weekend werk, eet, speel en slaap je samen met de hele groep.

De Figuranten - Blender
De Figuranten - Blender

Foto’s © Michiel Devijver

Hoe ziet een Blender-weekend er uit?

Elk weekend zorgt een andere theaterwerkplaats voor een werk-, eet- en slaapplek voor alle jongeren, makers en begeleiders. Bovendien deelt de theaterwerkplaats hun DNA op een originele manier met de gasten. We beleven het hele weekend intens samen en overnachten daarom ook ter plaatse.

Het artistieke proces omvat 4 fases:

1. VOEDING
De jonge maker van het huis presenteert een eigen artistiek idee of een stuk uit eigen onderzoek als inspiratie voor de hele groep.

2. WERK
De andere vier makers sturen elk een groep jongeren aan om deze inspiratie verder te onderzoeken. Elk weekend halen we de groepen door de blender, zodat je altijd met nieuwe mensen samenwerkt. De maker van het huis komt bij elke groep langs en mengt zich in het proces.

3. REFLECTIE
Daarna gaan alle groepen in gesprek met elkaar. We delen het ontwikkelde materiaal en reageren op elkaars werk. De maker van het huis modereert deze uitwisseling.

4. PRESENTATIE
Ten slotte presenteren we het artistiek materiaal in een klein toonmoment aan elkaar en andere geïnteresseerden.

Wanneer zit Blender waar?

Zet deze data in je agenda. Het is belangrijk dat je aan alle weekends deelneemt, zodat we dit volledige onderzoeks- en maakproces als één groep beleven.

ZA 4 en ZO 5 november 2023
bij LARF! in De Kazematten Gent

ZA 18 en ZO 19 november 2023
bij MOB in Stormkop Antwerpen

ZA 6 en ZO 7 januari 2024
bij KAAIMAN in de Warande Turnhout

DO 15 en VR 16 februari 2024
bij De Figuranten in Menen

DO 4 en VR 5 april 2024
bij TINT in Zinnema Brussel

WO 3 tot ZA 6 juli 2024
afsluitende vierdaagse op een geheime locatie

Zin om mee te doen?

Ben je tussen de 16 en 19 jaar en wil je meestappen in de Blender?Je inschrijven kan hier:
INSCHRIJVEN

Blender

BLENDER is een onderzoeksproces van 5 jonge makers, die met elkaar én met 25 jongeren in dialoog gaan. De jonge makers die Blender zullen leiden zijn Ferre Vuye, Stefan Gota, Arthur Decock, Bas Van Hoeck en Kato Cornil.

Vijf theaterwerkplaatsen (voor jongeren) organiseren en ondersteunen het proces: De Figuranten (Menen), Larf! (Gent), Tint (Brussel), ManOverBoord (Antwerpen), Kaaiman (Turnhout). Zij organiseren elk één BLENDER-weekend doorheen het schooljaar, waarop alle jongeren en makers samen rond één thema werken en artistieke ideeën uitwisselen met elkaar.

In juli werken we vier dagen lang naar een presentatiemoment toe met het artistiek onderzoek van het hele jaar als voedingsbodem. Het resultaat is onvoorspelbaar, want iedereen bepaalt mee het organische groeiproces.


RegieFerre Vuye, Stefan Gota, Arthur Decock, Bas Van Hoeck, Kato CornilSamen metLarf! / TINT / Man Over Boord / Kaaiman

ONZE ANDERE PROJECTEN MET JONGEREN