MAD WORLD 2023

Waarom draaien zoveel films, series, theaterteksten, boeken en liedjes rond moord en doodslag?

Het is een thema dat doet gruwen en aantrekt. Ook bij de spelers en regisseurs van De Figuranten maakt het veel los. Moord roept niet alleen de whodunit-vraag op, maar ook nog duizend andere vragen. De komende periode gaat De Figuranten met het thema aan de slag onder de titel: Mama, Just Killed A Man. 

 

Tijdens Mad World 2023 presenteren we twee nieuwe Episodes van Mama, Just Killed A Man in double bill.


Donderdag 25 mei - om 19u00

Vrijdag 26 mei - om 19u00

Zaterdag 27 mei - om 19u00

Zondag 28 mei - om 15u00

De Figuranten - Hier Hier & Hier - De Figuranten

Mama, just killed a man

Episode 2: HIER, HIER & HIER


Teksttheater

(WORK IN PROGRESS)

Twee mensen spreken: de koning MCBTH (geïnspireerd op Shakespeare) en de opstandeling DantonRobespierre (geïnspireerd door Büchner). De ene staat voor macht en het behoud ervan, de andere staat voor l`homme révolté, de rebel, de terrorist. Beiden zijn uitgeput, zijn de spiraal van geweld moe, ze vragen zich af waarom redelijke veranderingen zo moeilijk zijn.

Arnaud Rogard en Ann Cael, twee ervaren performers die er van houden hun tanden in  complex materiaal te zetten, geven gestalte aan bovenste personages. Samen met regisseur Hein Mortier werken ze aan een reeks historische en mythische personages die stuk voor stuk grenzen hebben overschreden. Liggen op de lees- en schrijftafel en vinden hun weg naar de repetitievloer, oa: Jeanne d’Arc, Sarah Kane, Macbeth, nar, heks, Ivan de Verschrikkelijke, de Duivel, Judas en Jezus van Nazareth zoon van God, … Het wordt een montagevoorstelling van uiterst diverse stemmen en samen trachten ze het publiek uit te dagen en te dwingen om een standpunt in te nemen in diverse morale en ethische keuzes.

Hier, Hier en Hier is een dynamische voorstelling, die eerder al halt hield in Chambres D’O Oostende, in LUCA School of Arts Leuven en performde op de vernissage De Windstoot van Wit.h & Museum Dr. Guislain. Het publiek was enthousiast en nu presenteren ze op Mad World work in progress, de premiére is voorzien voor het najaar 2023.

SPEL: Arnaud Rogard & Ann Cael of Sylvie Platteeuw
REGIE & CONCEPT: Hein Mortier
TEKST: o.a. Ann Cael, Arnaud Rogard, John Milton, George Orwell, Vondel, Hein Mortier
EEN COPRODUCTIE VAN: De Figuranten / Wit.h / De Zandberg / Museum Dr. Guislain

De Figuranten - Theater - Zucco

Mama, just killed a man

Episode 3: ZUCCO


Teksttheater

In Zucco verliezen veertien personages zich in een gedachtenspel dat draait rond de vraag: Zou ik het kunnen, iemand vermoorden? En als ik het kan, zou ik het dan ook echt doen? Ze speculeren, kibbelen en laten zich meeslepen door hun fantasie, tot ze al hun menselijkheid verliezen.

Als Zucco het woord neemt, wordt het griezelig echt. Zucco speelt het spel van de dictatuur van de normaliteit niet meer mee. Zucco wil uitbreken, opvallen en wil gezien worden tegen elke prijs.

En dan zijn er nog de honden. “Als de hele wereld je laat vallen, dan is er altijd nog wel ergens een hond die je voetzolen likt.”

Zucco is een nieuwe tekst voor veertien stemmen, geïnspireerd door het universum van Koltès’ Roberto Zucco, waarin een seriemoordenaar radicaal alle banden met de maatschappij verbreekt door te moorden: hij doodt achtereenvolgens zijn vader, zijn moeder, een politieman, een oudere heer en een onschuldig kind. Tegen elke prijs zoekt hij vrijheid.

SPEL: Patricia Baelde, Raf Berth, Tine Bevers, Christine D’Hondt, Filip Lein, Tim Libbrecht, Kimberly Mombert, Mila Petit, Ronita Samyn, Bart Van Boven, Milan Vandenbussche, Sofie Verbeke, Karin Vuylsteke, Brecht Withouck
SCRIPT & REGIE: Annelore Smits
GEINSPIREERD DOOR: Roberto Zucco van Bernard-Marie Koltès
KOSTUUM: Barbara De Laere
SCENOGRAFIE: Floris Barnhoorn
STAGE: Ward Vermeulen, Justine Vandenhende

Woensdag 21 & donderdag 22 december 2022

19u30 - Atelier De Figuranten

UITVERKOCHT

Schrijf je in voor de wachtlijst

WINTERWERK 2022

De Figuranten - Winterwerk - Mama, just killed a man - theater

Mama, just killed a man

Episode 1: FATE/FEAR/FAMILY


Teksttheater

Waarom draaien zoveel films, series, theaterteksten, boeken en liedjes rond moord en doodslag? Het is een thema dat doet gruwen en aantrekt. Ook bij de spelers en regisseurs van De Figuranten maakt het veel los. Moord roept niet alleen de whodunit-vraag op, maar ook nog duizend andere vragen. De komende periode gaat De Figuranten met het thema aan de slag onder de titel: Mama, Just Killed A Man. 

Voor Winterwerk 2022  maken we de eerste episode, een theatraal drieluik. Elk onderdeel vertrekt vanuit een vraag:

FATE: Zal de moord zich oneindig herhalen?
FEAR: Moet ik vermoord worden om aandacht te krijgen?
FAMILY: Is moord de gedroomde ontsnapping aan de banaliteit?

MET: Cathy, Patricia, Brecht, Laura, Geoffrey, Arnaud, Sofie, Marinka, Tim, Sylvie, Jeffrey, Dave, Raf, Luc, Emily, Christine, Bart, Filip, Tine, Ronita, Fancia
REGIE/SCRIPT: Hein Mortier, Tuur Uyttenhove, Annelore Smits
KOSTUUM: Barbara De Laere
PROCES: Jolyne Demets
STAGE: Ward Vermeulen, Justine Vandenhende

De Figuranten - Winterwerk - Innerwoud - concert

Innerwoud

Furie


Concert

We sluiten beide avonden af met een concert van Innerwoud. Contrabassist Pieter-Jan Van Assche componeerde al muziek bij een eerdere voorstelling van De Figuranten (Club Müller 2019) en bracht recent zijn tweede solo-album uit, Furie. Een album gevuld met de rijkdom van de contrabas in donkerte, melancholische zwaarte en experimentele lichtheid.

Woensdag 21 & donderdag 22 december 2022

19u30 - Atelier De Figuranten

UITVERKOCHT

Schrijf je in voor de wachtlijst