Lise Surmont volgt sinds november 2017 op regelmatige basis de repetities. Ze werpt een eigen kijk op de werking van De Figuranten en hun diverse projecten. Vanuit haar achtergrond in de Podium- en mediale kunsten alsook vanuit haar functie als dramaturg en freelancer binnen het culturele veld, reflecteert ze over de sociaal-artistieke werking in de vorm van verslagen, brieven, interviews en illustraties. In de blogposts lezen jullie een greep uit haar observaties.

De figuranten - Opus 3 - Theater - LUCA School of arts

Winterwarm

De Figuranten brengt vanavond tijdens Winterwerk drie eigenzinnige voorstellingen uit eigen huis.

De Figuranten - Blog - Shake Hands With the City

Shake Hands With The City

Een groep studenten van de Vives hogeschool krijgt vrij spel om zich door de stad Menen te bewegen met als doel een creatieve output.

Bastaard - De Figuranten

Bastaard / Ariadne & de Minotaurus

Vandaag en gisteren was de voorstelling ‘Bastaard/Ariadne & de Minotaurus’ te zien voor publiek. Een kleine groep leerlingen van CLW Kortrijk beet zich gedurende een drietal maanden vast in de mythe van de Minotaurus.

De Figuranten - Club Müller

De Figuranten als creatieve school (Brief)

Heiner Müller heeft zich tussen jullie gedachten gewrongen en vraagt om gehoord te worden, gevoeld, gezien. De oorlog is als een instituut dat zich in de theaterruimte heeft geïnstalleerd en waar jullie met zijn allen een naam aan proberen te geven.

De Figuranten - Treffen - Katrien Oosterlinck

Treffen

Vandaag stap ik nieuwsgierig het cultuurcentrum van Ieper binnen. We zien het resultaat van ‘TREFFEN’, het project van Katrien Oosterlinck in samenwerking met een groep patiënten uit de psychiatrie van Ieper en onder begeleiding van Tuur Uyttenhove van De Figuranten.

De Figuranten - Okan - Panamarenko

Op de vlucht

Gedurende enkele weken komen de leerlingen van OKAN Menen samen in de zaal van cultuurcentrum De Steiger en in de repetitieruimte van De Figuranten afwisselend. Elke week werken ze in vier verschillende groepen rond thema’s die verbonden zijn aan het werk van beeldend kunstenaar Panamarenko.

De Figuranten - transhuman - bloedtest

Oersoep

Hein zoekt samen met Arnaud naar het ontstaan van de eerste levensvorm, in klank en lichaam.

De Figuranten - Bastaard: Ariadne & De Minotaurus

Het liefdesmonster

Vandaag volg ik een repetitie met de leerlingen van het CLW. Ze vertrekken van het verhaal van Ariadne en de Minotaurus, waarbij ze samen hebben gereflecteerd over een hedendaagse interpretatie.

De Figuranten - Open Atelier

Kilometers maken

Vandaag wordt de scenografie verder onderzocht, een micro en camera zijn geïnstalleerd. Er wordt ook nagedacht over een decor met verschillende schermen verspreid over de ruimte.

De Figuranten - Open Atelier - Club Muller

In de huid van Heiner Müller

Vandaag volg ik de groep van Hein, we nemen het eerste deel van het script door. Hein toont zijn storyboard met illustraties van de scène: de eerste stappen in voorbereiding naar de regie.

De Figuranten - Open Atelier - Club Muller

Karakterschets

Vandaag onderzoeken De Figuranten via improvisaties hun personage. De bedoeling van vandaag is te verzilveren wat vorige week aan materiaal is ontstaan.

De Figuranten - Open Atelier - Club Muller

Tableaux vivants

We komen opnieuw samen na de feestdagen, nieuw jaar, nieuw startschot. De opdracht vandaag is het werken via tableaux vivants: beelden maken aan de hand van fotomateriaal.

De Figuranten - Club Müller

Rolverdeling

Vandaag komt een spannend moment: de rollen en teksten worden verdeeld. De spelers krijgen een toelichting bij het inhoudelijk onderzoeksproces.

De Figuranten - Club Müller

Experiment black box

Er wordt geëxperimenteerd met schmink om de invloed van het cabaret uit het interbellum tot leven te wekken. De gordijnen blijven vanaf nu liefst gesloten tijdens de repetitie, er is een toenemende concentratie voelbaar.

De Figuranten - Open Atelier - Club Muller

Sfeerschepping

Vandaag nemen de spelers bij Hein een Engelse tekst door als leidraad: bedoeling is het thema van Müller te vatten, met een link naar de actualiteit.

De Figuranten - Club Müller

Denkbeeldige stad

Er wordt gezocht naar concreet materiaal voor de voorstelling, voorbij de inleidende en aftastende workshops.

De Figuranten - Dag van verzet tegen armoede

17 oktober – Werelddag van Verzet tegen Armoede

Een poëzieperformance over leven in armoede, expo Zeefdrukken tegen Armoede, muzikaal optreden Allegretto, een warme kom soep: Menen maakt zich op voor de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober.

Shake Hands with The City

Shake Hands with The City geeft als festival de kans om met een andere blik op verkenning te gaan doorheen de stad Menen. Zeven studenten kregen elk een locatie toegewezen om het thema troost op een persoonlijke manier vorm te geven.

De Figuranten - Mad World#2

MadWorld 2

Het Mad World festival laat het resultaat zien van Lost Paradise, de eigen productie van De Figuranten. Daarnaast is het presentatieweekend een combinatie met een theater- en dansvoorstelling uit het professionele circuit.

De Figuranten - Lost Paradise

Lost Paradise

Binnen twee weken is het podium aan De Figuranten. Vandaag wordt er gewerkt in drie groepen. De concentratie ligt op het script en de achterliggende betekenissfeer. Het decor krijgt vorm en we krijgen een eerste doorloop te zien.

De Figuranten - I am anyone

(I AM) anyone

Vandaag zien we het resultaat van het creatieproces met een groep mensen uit de psychiatrie van Ieper, onder begeleiding van Sarah Bostoen als choreografe en Tuur Uyttenhove als fotograaf en cineast.

De Figuranten - (I AM) anyone

“’t Is kunst enne!”

Het psychiatrisch centrum van Ieper stelt zich open voor de creatieve inbreng van De Figuranten, ook minder evidente locaties en doelgroepen worden in de werking opgenomen.

De Figuranten - Open Atelier

Grensland

Een eerste versie van het script ligt op tafel, de pakketjes verspreiden zich. De nieuwsgierigheid is voelbaar en met goesting beginnen we te lezen.

De Figuranten - Lost Paradise

Lopachin

Vanavond komt de Lopachin scène tot stand. In een tweede oefening wordt gewerkt rond de vier basisemoties: boos/bang/blij/triest.

De figuranten - hoofding

Ballonhoofden

Vandaag is er repetitie met een groep mensen uit de psychiatrie van Menen. Sarah Bostoen daagt hen uit met grote ballonnen, ze zoeken een beeldtaal geïnspireerd op tekst van Beckett.

De Figuranten - Open Atelier - Theater

De Kersentuin

Ik ben blij terug te zijn in 2018. Nieuw jaar. Open geest, Open Atelier. Er wordt opnieuw in groepen gewerkt, allen rond het verhaal van Tsjechov, De Kersentuin.

De Figuranten - Winterwerk

Winterwerk

Winterwerk is de titel van het presentatieweekend voor publiek in december. We krijgen een gevarieerd aanbod. De locatie in Menen wordt ook ten volle ingezet om een gezellige sfeer te creëren, met een uitgebreide brunch en bar.

De Figuranten - Open Atelier

Open Atelier

Vandaag ben ik voor het eerst bij het Open Atelier, een concept waarbij De Figuranten haar deuren elke woensdagavond openstelt voor al wie zin heeft om mee te doen, te spreken, te bewegen.

De Figuranten - Lost Paradise - Theater

“Ik ben te sexy”

Vandaag volg ik een eerste workshop met mensen uit de psychiatrie van Menen. Hier is alles mogelijk, is mijn eerste indruk. Er is een vorm van verbondenheid die ontstaat vanuit een grote diversiteit aan mensen die allen hun plaats zoeken in de maatschappij.

De Figuranten - Open Atelier - Theater

Eerste kennismaking

Ik ontdek jullie vestiging in Menen, groter, lichtrijker dan ik mij had ingebeeld. Achter de gevel in dit anders rustige straatbeeld, speelt zich jullie verhaal af.