Dit seizoen staan er bij De Figuranten maar liefst vijftien projecten op het programma. Thematisch focussen we daarbij op PARADISE LOST. Vanuit verschillende invalshoeken en auteurs onderzoeken we de thema’s van verbanning en ballingschap, het verloren paradijs en de mens in opstand. Alle (gast)regisseurs worden uitgenodigd om te zich te laten inspireren door Paradise Lost/ Lost Paradise in hun traject bij De Figuranten. De eerste resultaten ontdek je tijdens Mad World #2 op 16 en 17 december.

In Atelier De Figuranten

Open Atelier

Voor iedereen die zin heeft om kennis te maken met theater is er opnieuw een Open Atelier. Tijdens een aantal workshops ga je aan de slag met tekst, improvisatie, schrijven en beweging. De Open Ateliers gaan iedere woensdagavond door bij De Figuranten van 18u30 tot 21u. Iedereen welkom, maar graag inschrijven via info@defiguranten.be. Meer info vind je hier.

Vrije Creatie
Geïnspireerd door Paradise Lost werken de Ancien Figuranten en de deelnemers uit het Open Atelier die zin hebben zelfstandig aan een eigen presentatie, performance… die ze tonen aan het publiek tijdens het presentatieweekend in mei. Ze worden begeleid door gastregisseur Tijs Verbrugge.

OCMW-Werkwinkel / Podium
Met de OCMW-Werkwinkel werken we een traject op maat uit voor nieuwkomers: in december 2017 organiseren we enkele verkennende workshops, in januari 2018 gaan we daarop verder en werken we toe naar een presentatie. Begeleiding: Hein Mortier & Annelore Smits

Samenwerkingen met Psychiatrische Ziekenhuizen:

Psychiatrisch Centrum Onze Lieve Vrouw van Vrede, Menen
In november en december maken de deelnemers samen met gastregisseur Jozefien Mombaerts hun eigen verloren paradijs. Een plek waar iedereen thuis is. En droomt over ver weg. Daarna volgt een beeldend atelier.

Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart Ieper 
Regisseurs Annelore Smits  en Eline Leonard duiken samen met deelnemers uit PZ Heilig Hart in het thema Paradise Lost om een voorstelling te maken die in mei in première gaat.

Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie Kortrijk 
In november 2017 gaan de eerste verkennende workshops door met vier afdelingen van het PZ Heilige Familie: met kleuters, kinderen uit de lagere school, met tieners en met forensische jeugdpsychiatrie. Op basis van die ervaring werken De Figuranten een aangepast vervolgtraject uit.

Samenwerkingen met scholen:

Centrum Leren & Werken (voormalig CDO) en AURA vzw Kortrijk 
De leerlingen van CLW en leerlingen uit Aura vzw werken onder leiding van regisseur Bram Kelchtermans samen aan een voorstelling werken door te improviseren, te schrijven en te bewegen.

OKAN-leerlingen, Menen
In samenwerking met Passerelle vzw en CC De Steiger stappen De Figuranten in een traject rond beweging en theater met de OKAN-leerlingen van de Grenslandscholen Menen. Het traject mondt uit in een toonmoment dat gepresenteerd wordt in Menen en Oostende (De Grote Post).

OKAN-leerlingen, Kortrijk
Op vraag van Museum X uit Kortrijk werkt DF een ROOTS-traject uit. Voor het ROOTS-project werken een aantal organisaties samen om OKAN-lln de weg te wijzen naar het vrijetijdsaanbod. Alle leerlingen krijgen een proefworkshop, vervolgens werken we tijdens een intensieve week aan een presentatie.

Workshops in Koninklijk Atheneum Menen
Medewerkers van De Figuranten laten de leerlingen van het Atheneum kennismaken met theater. Tijdens schooljaar 2018/2019 werken we samen een groter project uit.

Workshops CVO Miras Kortrijk 
Al een aantal jaren werken we samen met CVO Miras. Dit jaar worden alle lessen muzische vorming begeleid door De Figuranten. Vier volledige lesdagen verspreid over hun semester worden de studenten ondergedompeld in de kunsten. Doel is dat ze tegen het einde van de reeks zelf een creatieve activiteit ontwikkelen en uitvoeren binnen hun stageplek (instellingen, psychiatrische ziekenhuizen, opvangcentra…).

Coproducties

Poëzieproject Vrijhaven, coproductie Wit.h vzw
Onder leiding van dichter Peter Holvoet-Hanssen schrijven en performen de dichters van het poëzieproject hun teksten. In december tonen Peter, Ann en Kenny nieuw werk bij De Figuranten.

Voorstelling Arnaud Rogard, coproductie Wit.h vzw
De Figuranten maakten met Arnaud Rogard, een danser die het Syndroom van Down heeft, een dansvoorstelling in 2014. In 2018 experimenteren we met een nieuwe methode: samen met acteur-regisseur Jens Platteau maakt Arnaud een nieuwe voorstelling, een pas de deux waarin ze samen spelen, bewegen…

Bloedtest, een initiatief van Wit.h vzw en dr. Guislainmuseum in samenwerking met De Figuranten, Luca School of Arts Gent, Vormingplus MZW en Gent- Eeklo, De Gezinsbond, UGent , Buda Kunstencentrum
Bloedtest wakkert mee de dialoog over de NIPT-test aan: medische vooruitgang is doorgaans een goede zaak, maar willen we wel alles weten waartoe de technologie in staat is? Het project streeft naar een Gesamtkunstwerk in 5 disciplines: theater/performance,  beeldende- audiovisuele kunst,  literatuur/poëzie,  muziek/klank, fotografie.

Shake Hands With The City
Na de eerste editie van Shake Hands With the City in de Tuinwijk in Menen en de tweede in Kortrijk, ontwikkelen we opnieuw een Shake Hands, dit keer in samenwerking met de Dienst Radicalisering van Menen en CC De Steiger. In het voorjaar trekt regisseur Lize Pede het centrum van Menen in om zich te laten inspireren door de omgeving en verhalen van inwoners om zo tot een resultaat zichtbaar in de publieke ruimte te komen. In het najaar werkt kunstenaar Samuel Vanderveken aan een beeldende Shake Hands.

EXTRA:
Interesse in een workshop op jouw school, of een bezoekje aan één van onze voorstellingen? Neem gerust contact op: info@defiguranten.be – 0485 57 12 23