We Could Be Heroes in Gent

14 februari was voor De Superhelden meer dan alleen Valentijnsdag. Wij hadden al een paar weken toegeleefd naar vandaag. Want er was een plan: het plan om met z’n allen naar Gent te trekken, ons daar te installeren op een plek met veel passage (maar niet al te gehaaste mensen) om er de voorbijgangers uit te nodigen om voor heel even hun zorgen te vergeten en zich over te geven aan een kort theaterritueel.

Wij zijn de broodnodige superhelden van deze tijd.

De zon scheen terwijl wij onszelf transformeerden tot helden: kleurige leggings, flashy truitjes, mutsen en sokken. En een cape ter afwerking. Toen wij aankwamen in Gent en ons installeerden op de Korenmarkt, scheen de zon nog altijd. Achttien krukjes werden opgesteld in twee rijen tegenover elkaar. Wij nodigden iedereen die wilde uit om plaats te nemen tegenover één van de helden. Sommige mensen hadden geen tijd. Sommigen wilden niet. Maar nog meer mensen beslisten om wel tijd vrij te maken. Zij gingen zitten en gingen mee. En hoe.

Enkele toeristen verdreven bange gedachten door te luisteren naar een ontroerende live versie van I am sailing. Een oudere dame liet haar zorgen weg borstelen, letterlijk. Een jongetje niet ouder dan zes keek vol bewondering toe toen zijn grootste angst letterlijk in rook opging. Iemand werd uitgenodigd om stress los te laten door neer te ploffen op een scheetkussen. Een groepje studenten was niet bang voor vragende blikken, maar namen de oortjes waar de muziek uit schalde aan en dansten mee, zonder gêne.

Iemand glimlachte. Iemand was ontroerd.

En nog iemand.

En nog iemand.